неділю, 19 листопада 2017 р.

Т.Шевченко. Пам'ятники в Україні та світі

Чи знаєте ви, що у світі – 1384 пам’ятники Шевченку: 
1256 в Україні і 128 у 35 державах за кордоном. 

Найвищий у світі пам’ятник Шевченкові, висотою 7 метрів, стоїть у Ковелі, що на Волині. А ось найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові, на піку Шевченка у Кабардино- Балкарії – 4200 метрів над рівнем моря. 

Перше скульптурне зображення поета і художника було виготовлене у Санкт-Петербурзі, рік після смерті, а перший пам’ятник на українській землі встановили у Харкові у 1897 році. 

Майже на усіх континентах світу, окрім Африки є пам’ятники Шевченкові, у 47 країнах світу – 100 монументів. 

Думка про пам’ятник Шевченкові вперше виникла одразу ж по його смерті. Уже під час похорону студенти Київського університету у своїх промовах висловлювали мрії про час, коли „над могилою сього великого мужа воздвигнеться пам’ятник, що буде свідчити про славу його”.

  • Видатному українському поету і художнику в Україні та світі встановлено 1384 пам'ятники.
  • В Україні нараховується 1256 пам'ятників, найбільше - в Івано-Франківській області (199), Львівській (187), Тернопільській (165) та Черкаській (102).
  • За кордоном встановлено 128 пам'ятників, найбільше -  у Росії (30), Казахстані (16), США (9), Канаді (9), Білорусі (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3).
  • Перший пам'ятник Т. Шевченкові був встановлений у 1881 році до 20-річчя з дня смерті Кобзаря у м. Форт Шевченко (Казахстан), а в Україні перший пам'ятник був встановлений у Харкові в садибі Алчевських в 1881 році (бюст Шевченка).
  • Найдавніший з існуючих донині пам'ятників стоїть у селі Лисиничі біля Львова. Його встановили ще у 1911 році.
  • Найбільший у світі пам'ятник Шевченку, висотою 7 метрів, вагою 21 тонна, знаходиться у м. Ковель, що на Волині.
  • Найважчим пам'ятником є монумент поета в Харкові. Його вага становить 30 тонн. На момент відкриття він був найвищою бронзовою композицією в усьому Радянському Союзі. Загальна висота монумента -16 метрів, а висота статуї - 5,5 метрів.
  • А найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові, на піку Шевченка в Кабардино-Балкарії - 4200 метрів над рівнем моря. Підкорили вершину і встановили пам'ятник альпіністи з Дніпропетровська ще у 1964 році.
  • Мистецтвознавці називають оригінальним пам'ятник Кобзареві у Римі, де поет зображений в образі античного філософа. А за художніми цінностям відзначають монумент у Харкові.
  • Майстер мікромініатюр Микола Сядристий помістив портрет поета на теренову кісточку розміром 3х3 мм.

Більше інформації ТУТ і ТУТ.

Перевір свої знання пам'ятників Тарасові Григоровичу. Увага й логічне мислення тобі не завадить!
  Бажаєте ще один ТЕСТ? Перейдіть СЮДИ.

Більше ігор з біографії й твочості Тараса Григоровича ТУТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Лексична помилка

Запропонуйте учням відредагувати словосполучення. Звісно, можна це зробити самостійно, перевіривши власні знання, або ж скористатися мережею...